В області з участю експертів ВООЗ відбулися кущові наради з керівниками закладів загальної середньої освіти щодо проведення додаткових заходів з імунізації проти кору

В області з участю експертів ВООЗ відбулися кущові наради з керівниками закладів загальної середньої освіти  щодо проведення додаткових заходів з імунізації проти кору

За даними медиків, в Україні спостерігається ускладнена епідеміологічна ситуація та триває спалах кору.  

На виконання Календарного плану проведення додаткових заходів з посиленої імунізації проти кору в Закарпатській області, затвердженого наказом департаменту охорони здоров’я та департаменту освіти і науки облдержадміністрації 01.10.2019 № 639-0/229 в області  8, 9 та  10 жовтня        2019 року з участю експертів ВООЗ проходили кущові наради з керівниками закладів загальної середньої освіти щодо проведення додаткових заходів з імунізації проти кору.

Обласний позаштатний педіатр Михайло Радь довів до учасників наради статистику захворюваності на кір та зазначив, що на сьогодні в області є достатня кількість ефективних вакцин, щоб охопити імунопрофілактикою всі вікові групи дітей.

У ході цих зустрічей представники ЮНІСЕФ доводили, що єдиним надійним способом запобігти захворюванню на кір, а також попередити розвиток тяжких ускладнень є активна імунізація.

Вірус кору надзвичайно заразний,  він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

При контакті з хворим 9 з 10 нещеплених людей хворіють.

Звертаючись до керівників закладів освіти з проханням посилити роз’яснювальну роботу з батьками, спрямовану на зменшення кількості відмов та популяризацію щеплень, медичні працівники наголошували, що перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, а це є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти.

10-10-2019