В ЗОЕНЦ працює Школа молодого педагога

В ЗОЕНЦ працює Школа молодого педагога

30 січня 2019 року в Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді відбулося чергове засідання Школи молодого педагога. „Зібратися разом - це початок, триматися разом - це процес, працювати разом - це успіх” - ці слова американця Генрі Форда стали девізом Школи молодого педагога, створеної на базі ЗОЕНЦ.
Школа молодого педагога – це постійно діюче професійне об’єднання педагогів ЗОЕНЦ. У 2018/2019 навчального року проведено ряд засідань, на яких розгядались різні питання з організації роботи педагогічних працівників закладів позашкільної освіти. Окремі з тих стосувалися ведення документації керівника гуртка; методики складання плану-конспекту заняття; використання різноманітних форм і методів роботи на заняттях гуртка; створення портфоліо керівника гуртка; організації проведення масово-виховних заходів, конкурсів, акцій, виставок; методики проведення екологічних тренінгів; лісової педагогіки; формування здорового способу життя вихованців на гурткових заняттях.
Проведені засідання сприяють професійному зростанню та вдосконаленню педагогічної майстерності молодих фахівців. Як говорив   відомий український педагог В. Сухомлинський: „Найдосвідченіший педагог ніколи не повинен спинятися на досягнутому, бо якщо немає руху вперед, то неминуче починається відставання”.
Під час чергового засідання керівник Школи, завідувач відділу організаційно-масової роботи ЗОЕНЦ, Оксана Кремінь ознайомила всіх учасників з планом роботи. Алла Самойлова, завідувач відділу екології та природоохоронної роботи, виступила з презентацією „Лісова педагогіка – вагома частина позашкільної освіти”, під час якої на прикладі власного досвіду розкрила поняття „лісова педагогіка”, і, використовуючи різноманітні ігри та вправи в природі, розробила й показала  методику її  проведення.
Ольга Величканич, завідувач відділу біології та дослідно-експериментальної роботи поділилася з молодими педагогами досвідом, зробивши презентацію „Педагогічні здібності та створення психологічного комфорту на занятті гуртка”. Досвідчений педагог ознайомила молодих спеціалістів з основними якостями, якими має володіти педагог-позашкільник, а саме: методична майстерність, мовленнєва культура, педагогічний такт, оптимізм, організованість, енциклопедичність знань та креативність. Прочитала повчальні притчі „Будь налаштований позитивно!” та  „Невелика різниця”.
На завершення роботи Школи молоді фахівці вчилися виконувати тести за методикою „Педагогічні ситуації для визначення рівня сформованості педагогічних здібностей” та разом обговорили презентації старших досвідчених колег.
Педагогічний колектив ЗОЕНЦ – це зібрання творчих, обдарованих, талановитих і працьовитих людей зі сталими традиціями, особливістю якого є те, що в ньому гармонійно поєднується майстерність досвідчених викладачів з новими ідеями педагогів-початківців. Така співпраця дозволяє педколективу постійно рухатись вперед до нових творчих злетів. Час від часу колектив поповнюється молодими педагогами.
Молоді педагоги не залишаються наодинці зі своїми проблемами. І саме Школа молодого педагога організовує наставництво мудрих педагогів для молодих викладачів, майбутніх майстрів екологічного та патріотичного виховання молоді.

 

 

За матеріалами ЗОЕНЦ