Вшануймо учасників бойових дій на території інших держав! У закладах освіти відбулися тематичні заходи

Вшануймо учасників бойових дій на території інших держав! У закладах освіти відбулися тематичні заходи

Сьогодні в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році. Афганська війна була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху. Крім воїнів-афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних бойових діях та миротворчих операціях за межами країни.

З метою національно-патріотичного виховання учнівської молоді та формування шанобливого ставлення до ветеранів бойових дій на території інших держав до цієї дати у закладах освіти області традиційно проводяться різноманітні тематичні освітні, інформаційно-просвітницькі, виховні та мистецькі заходи.

Зокрема, у Закарпатському центрі туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді організовано зустріч вихованців із підполковником запасу Геннадієм Шмігельським – одним із багатьох закарпатців, які брали участь в бойових діях в Республіці Афганістан. Вихованці з перших уст дізнавалися подробиці тих історичних подій. Ветеран війни в Афганістані Геннадій Шмігельський  розповів про свої спогади, про найбільш пам’ятні події – участь у бойових рейдах. Гуртківці ознайомилися з експозицією інформаційних фотоматеріалів та військовими експонатами, представленими у краєзнавчому музеї  ЗЦТКЕСУМ, переглянули документальний фільм ,,Афганістан. Я пам’ятаю”, де йшлося про події радянсько-афганської війни.

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав вихованці гуртка „Юні туристи-краєзнавці” поклали квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам  в м.Іршава, вихованці гуртків ,,Верховинці”, ,,Опришки”, ,,Екологічне краєзнавство”  вшанували пам’ять загиблих воїнів в Афганістані біля меморіального обеліска у смт Колочава Хустського району. Педагогічні працівники та вихованці вшанували хвилиною мовчання полеглих у війні в Афганістані та під час бойових дій на території інших держав, засвітили в пам’ять про них лампадки.

Тематичні бесіди проведено з вихованцями гуртків Закарпатського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.      Педагогічні працівники розповіли про участь у бойових діях військових частин, дислокованих на території Закарпатської області (як то 92-й ВАП, що базувався у м. Мукачево, та частин 128 ГМСД (нині 128 ГШБ), розташованих у різних містах Закарпаття). У ході бесіди використано розповіді учасників бойових дій в Афганістані: артилериста 128 ОГШБ В. Балога, який брав участь у заключних боях в Афганістані у 1988-89 роках, а також був учасником Китайсько-В’єтнамської війни 1979 році і АТО у 2014 році, та Б. Овчаренка – колишнього військовослужбовця 24 ОМСДОН ім. Дзержинського, який побував у відрядженні в ДРА в 1981-82 роках та в 1983-84 роках.

Окремі інформаційно-просвітницькі заходи до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав проведено у Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти . Зокрема, 10 лютого 2021 року в інституті відбувся обласний вебінар для викладачів предмета ,,Захист України” на тему ,,Особливості військово-патріотичного виховання молоді ветеранами – учасниками бойових дій в ДРА і АТО/ООС”. Захід організовано спільно з Міністерством у справах ветеранів України та Закарпатським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки ветеранів бойових дій. Під час вебінару учасники прослухали презентації Балашова І.А., полковника запасу, учасника бойових дій в ДРА; методиста кабінету методики виховної та позашкільної роботи інституту Павка І.Й., полковника у відставці. У роботі обласного вебінару також взяли участь заступник військового комісара – начальник відділення рекрутингу і комплектування Ужгородського ОМТЦК та СП, майор Гаврик О.А., учасник АТО та старший інструктор відділення рекрутингу і комплектування Ужгородського ОМТЦК та СП Груник А.І., старший сержант, учасник бойових дій за Дебальцево.   

На сьогодні в Україні близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Мало хто з них сподівався, що за 25 років життя на мирній Батьківщині їм ще доведеться на власній землі воювати із завойовником і окупантом – Російською Федерацією.

З самого початку війни на сході України тисячі афганців і ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників, багато з них, на жаль, загинуло.

У цей скорботний день Україна схиляє голову перед своїми синами, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу.

15-02-2021