Заступник Міністра Павло Хобзей обговорив з керівниками обласних управлінь пріоритетні напрямки реформи освіти на 2016 рік

Заступник Міністра Павло Хобзей обговорив з керівниками обласних управлінь пріоритетні напрямки реформи освіти на 2016 рік

27 січня 2016 року в Міністерстві освіти і науки України відбулась нарада заступника Міністра освіти і науки Павла Хобзея з керівниками департаментів (управлінь) освіти і науки обласних державних адміністрацій.
Заступник Міністра закликав представників областей активніше долучатися до процесів обговорення реформ в освіті. Павло Хобзей підкреслив, що на місцях краще знають особливості та потреби регіону, а отже Міністерство очікує пропозиції від департаментів обласних державних адміністрацій щодо місцевих закладів освіти та їх функціонування, а також структури управління освіти в рамках децентралізації.

Павло Хобзей також повідомив, що Урядом прийнято зміни у порядок діяльності освітніх округів та опорних загальноосвітніх навчальних закладів, що дадуть повноваження об’єднаним територіальним громадам, органам місцевого самоврядування районного рівня самим вирішувати питання структури мережі загальноосвітніх навчальних закладів. На місцях створюватимуться за конкурсом опорні загальноосвітні навчальні заклади, які будуть оснащені сучасною матеріально-технічною базою, зокрема, кабінетами фізики, астрономії, хімії. За словами заступника Міністра, опорні школи отримають грант, за рахунок якого можна вирішити питання організації підвезення учнів і педагогів шкільним автобусом, а також впровадити енергозберігаючі технології закладів та навчання вчителів. З цією метою у грудні минулого року Кабінет Міністрів України збільшив фінансування освітньої галузі на 121 771 000 гривень.

Такі рішення забезпечать потреби громадян у якісній та доступній загальній середній освіті на місцях. Водночас, слід зважити на те, що люди чекають на швидкі якісні зміни в сфері освіти. «Суспільство очікує змін в освіті, що пов’язані зі змістом, методиками викладання, з цінностями, ставленням вчителів», - підкреслив Павло Хобзей.

Під час наради за участю фахівців Міністерства освіти і науки були обговоренні нагальні питання фінансування мережі професійно-технічних закладів, підручників, особливості зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації у 2016 році, порядок внесення даних загальних середніх навчальних закладів у систему «ЄДЕБО-Школа».

Зважаючи на те, що 2016 рік проголошено роком англійської мови, особливу увагу було приділено державній підсумковій атестації з іноземних мов та підготовці вчителів англійської мови. Головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Оксана Коваленко повідомила, що розробляється фахова підготовка вчителів спільно з проектом громадської ініціативи «Вчителі англійської мови. Агенти змін». За її словами, на сьогодні вже завершений відбір заявок: більше 600 заявок було надіслано, відібрано 138 вчителів зі всієї України. Це ті вчителі, які повинні стати агентами змін у себе в областях. Також Оксана Коваленко проінформувала про державну підсумкову атестацію з іноземної мови та зауважила, що ДПА з іноземної мови готує українська експертна група у складі вчителів, методистів, науковців за підтримки міжнародного видавництва MM Publicatoins. Окрім того, на сайті Міністерства освіти і науки є окремий розділ «2016 – рік англійської мови в Україні», де завантажені матеріали з ДПА іноземних мов, а також можна безкоштовно пройти тестування з цих предметів.


28-01-2016